jouw duurzame winkelwagen (0) jouw duurzame winkelwagen (0) Close the cart
Your cart is empty

Your cart is empty.
Continue shopping to score your green gems.

eco delivery
eco delivery

carbon neutral delivery worldwide

Secure payment
secure payment

creditcard, ideal and more

We kunnen geen eerlijke modewereld creëren zonder een heleboel gepassioneerde mensen die in de sector werken. In 'Fair Fashion Pioneers' interviewen we merkeigenaren, agenten, ontwerpers en andere inspirerende mensen over wat hen drijft om dit werk te doen en hoe zij proberen bij te dragen aan een betere wereld.


Deze week hebben we een ontmoeting met ontwerpster Naomi Rachèl Timan. Als modeontwerpster is zij haar eigen tassen- en accessoiremerk begonnen. Na haar studie Fashion design aan de HKU in Utrecht, startte ze in 2014 haar eerste collectie genaamd "I WAS A.." waarin ze tassen en accessoires maakt van oude materialen zoals bankstellen en leren jassen. Wij ontmoetten haar in haar atelier aan het mooie strand van Den Haag en vroegen haar alles over haar passie voor design en het hergebruik van stoffen.


Waarom ben je modeontwerp gaan studeren?

Toen ik jonger was, was ik altijd creatief bezig en maakte ik dingen. Na de middelbare school ben ik een vooropleiding gaan doen aan de Haagse Kunstacademie (KABK). Daar ontdekte ik dat ik van modeontwerpen hield. Uiteindelijk ben ik de Bachelor Modevormgeving gaan doen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).


Hoe ben je op het idee gekomen voor de "I WAS A..." collectie?

Tijdens mijn tijd op de HKU heb ik stage gelopen bij Studio Jux waar ik veel heb geleerd over duurzaamheid. Toen ik klaar was met mijn studie was ik geïnspireerd om iets duurzaams te maken en iets te doen met zero waste. Ik ben ook altijd dol geweest op vintage winkels en op zoek naar schatten op tweedehands plekken. Ik maakte een nieuw jasje van een oude tas en daar is het idee begonnen. Ik wilde laten zien dat je zoveel uit oud materiaal kunt halen.


Een van de waarden die we hebben bij thegreenlabels.com is afvalvermindering. Waarom is deze waarde zo belangrijk voor u?

We produceren al zo veel en het afval wordt steeds groter. We hebben al zoveel materiaal, dus waarom gebruiken we dat niet opnieuw? Het gaat allemaal om een andere manier van denken denk ik. Ik wil niet alleen iets moois maken, maar ik wil iets maken met een betekenis.


Hoe begin je dan aan een ontwerp?

Ik begin met het materiaal dat ik heb. Dat is een andere manier dan beginnen met het ontwerp. Dat is absoluut een grotere puzzel dan je normaal zou hebben, want soms heb je bijvoorbeeld niet genoeg leer. Het is heel uitdagend en je moet creatiever denken, maar dat vind ik er juist leuk aan.


Maak je alle ontwerpen zelf?

Ja, voorlopig doe ik dat nog. Sinds kort werk ik wel samen met een sociale werkplaats om te kijken of zij ook wat productie voor mij kunnen doen. Ik zie mijn merk graag meer als een atelier, waar ik ook met anderen kan samenwerken. Ik denk dat het sociale aspect ook een belangrijke waarde is in mijn merk.


Je ontwerpt en maakt elke tas en accessoire zelf. Waar komt je liefde voor het ontwerpen en maken van dingen vandaan?

Hmm... Ik weet het niet precies, haha! Ik denk dat ik het gewoon leuk vind om creatief te zijn en om met mijn handen te werken. Dat heb ik altijd al gedaan, ik weet niet wat ik anders zou moeten doen. Naast het ontwerpen, hou ik ook van het zakelijke aspect. Omgaan met mensen en elkaar inspireren is wat ik ook leuk vind aan het hebben van mijn eigen merk.

 

 

Tegen welke problemen liep je aan bij het ontwerpen en maken van de collectie?

Ik kan maar een beperkt aantal tassen maken. Dat is soms moeilijk, vooral met kleuren. Zwart leer is nooit een probleem, maar als ik een bepaalde kleur roze wil kan ik niet beslissen hoeveel tassen ik wil maken. Daarom heb ik er ook voor gekozen om tassen van meubels te maken; van een grote bank kan ik relatief veel tassen maken.


Heb jij nog tips om meer afval te verminderen?

Eerste stap: voordat je iets koopt vraag je jezelf af: heb ik dit echt nodig? Op die manier hoef je bijna nooit iets weg te gooien. En als je op het punt komt dat je iets moet wegdoen; vraag dan of iemand anders het misschien kan gebruiken!


Hoe ziet u de toekomst van uw bedrijf en collectie?

Meer samenwerkingen, hoop ik. Ik ben al begonnen te werken met de sociale werkplaats die ik eerder noemde. En ik werk nu ook samen met studenten van de HKU voor een project. Dat zijn de stappen die ik in de toekomst meer zou willen uitbreiden.


En de toekomst van de duurzame mode-industrie?

Ik hoop dat duurzame mode uiteindelijk normaal wordt. Voor de consument is het nog steeds erg moeilijk te vinden duurzame en eerlijke mode te vindenen dat moet veranderen.


Als mensen oude kleding, banken of ander materiaal hebben, kunnen ze dat dan naar jou sturen?

Ja, natuurlijk! Materialen zijn altijd welkom. (lachend)
U kunt mij e-mailen als je iets hebt dat je me wilt sturen.

We vonden het leuk om met je te praten, Naomi!

 

Interview door Floor Boschhuizen en foto's doorDavid van Dartel.