jouw duurzame winkelwagen (0) jouw duurzame winkelwagen (0) Close the cart
Your cart is empty

Your cart is empty.
Continue shopping to score your green gems.

eco delivery
eco delivery

carbon neutral delivery worldwide

Secure payment
secure payment

creditcard, ideal and more

We kunnen geen eerlijke modewereld creëren zonder een heleboel gepassioneerde mensen die in de sector werken. In 'Fair Fashion Pioneers' zullen we merkeigenaren, agenten, ontwerpers en andere inspirerende mensen interviewen over wat hen drijft om dit werk te doen en hoe ze proberen bij te dragen aan een betere wereld.

Deze week spreken we met fair en duurzame mode blogger Sara Dubbeldam. Ze is merkstrateeg, maar runt ook de blog whensarasmiles.nl waar ze niet alleen conscious fashion outfits deelt, maar ook nieuwe merken deelt, en schrijft over haar bredere gedachten over duurzaamheid en mode. We ontmoetten Sara bij haar thuis in Amsterdam en hadden een leuk gesprek over haar blog, haar doelen en hoe zij de fair fashion toekomst ziet.


Je begon je blog over eerlijke en duurzame mode in 2015, hoe is dat begonnen?

Ik had al een modeblog en een web-shop. Op de web-shop verkocht ik hele goedkope accessoires, die ik inkocht in China. Ik begon te denken hoe raar dit systeem was, maar ik wist niet precies wat er mis mee was. Toen gebeurde de ramp met het Rana Plaza in 2013 en werden mijn ogen geopend. Twee jaar later in 2015 begon ik een uitdaging met mijn collega om een maand lang alleen maar eerlijke en duurzame mode te kopen, en daar is het mee begonnen. In die maand leerde ik zo veel over de modewereld en de fair fashion wereld in het bijzonder. Ik kon geen fair fashion bloggers vinden waar ik me qua stijl mee kon identificeren en daarom ben ik zelf gaan bloggen.


Je werkt als merkstrateeg. Hoe gebruik je je branding mindset op je blog?

Ik denk dat ik de kracht van branding heel goed ken. Ik begrijp dus dat iets aantrekkelijk moet zijn, willen mensen het hebben. Aan de andere kant schrijf ik over de psychologische kant van marketing: Waarom kopen we zo veel? Hoe proberen merken ons gedrag te beïnvloeden? Of over de complexiteit van greenwashing bijvoorbeeld. Ik gebruik mijn marketingkennis graag om deze complexe mechanismen uit te leggen.


Wat was het leukste moment of de mooiste prestatie tot nu toe met whensarasmiles.nl?

Dat is een moeilijke vraag, maar er was een zekere verschuiving toen grotere media zoals televisie en het modetijdschrift Grazia mijn blog oppikten. Dit gaat niet over mij, maar ik denk dat dit veel zegt over de groeiende behoefte aan duurzame mode. Het feit dat ik deze grotere platforms kon gebruiken om mijn boodschap te verspreiden, was erg cool.


Op je blogdeelt u uw eigen fair fashion reis, samen met de strubbelingen die daarbij komen kijken, zoals het niet kunnen vinden van de perfecte duurzame laarzen.Waarom is het zo belangrijk voor je om deze strubbelingen op je blog te delen?

Ik wil mensen laten weten dat kleine stapjes zetten ook oké is; het hoeft niet perfect te zijn. Ik hoop dat door het delen van mijn eigen worstelingen met eerlijke en duurzame mode, mensen zich er meer mee kunnen identificeren en het nemen van die stap haalbaarder wordt.

 

 

Denk je dat een platform als thegreenlabels.com zou kunnen helpen bij deze zoektocht naar hoe je bewust kunt winkelen?

Absoluut. Wat ik echt leuk vind aan thegreenlabels.com is de inspirerende uitstraling en de beelden die het aantrekkelijk maken. Ik denk dat dat heel belangrijk is om ook een groep te bereiken die nog niet zo in is voor eerlijke en duurzame mode. Daarnaast verkoopt de winkel een aantal merken die niet op veel plekken verkrijgbaar zijn, en dat is erg fijn.


Je deelt niet alleen bewuste outfits en nieuwe merken, maar je schrijft ook veel over bredere onderwerpen zoals "tevreden zijn met wat je hebten uw eigen "duurzame dilemma'sWat is het belangrijkste dat je hebt geleerd sinds je bewuster bent gaan winkelen?

Vroeger probeerde ik bijna mijn identiteit te vinden in het soort kleren dat ik droeg; 'hoe cooler ik eruit zie, hoe cooler ik ben. Nu vind ik stijl nog steeds heel belangrijk, maar ik heb geleerd dat het niet bepaalt wie ik ben. De waarde van mode in mijn leven is erg veranderd. Ik heb geleerd om mijn geluk niet meer in materialistische dingen te zoeken. Een bijdrage te kunnen leveren aan een betere wereld is wat me nu gelukkig maakt, en niet de materialistische kant van kleding. Ik zie nog wel de schoonheid in mode en stijl, maar schoonheid is voor mij niet meer de enige waarde van kleding.


Wat hoop je te zien in de toekomst van de mode-industrie?

Heel veel! Ik denk dat mijn droom waarschijnlijk erg naïef is, maar ik hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. De overheid in de eerste plaats. Aan de andere kant hoop ik dat merken hun ogen openen en verantwoordelijkheid nemen voor wat ze hebben gedaan. Met mijn blog hoop ik de consument meer voor te lichten, want ik denk dat dat ook een grote impact kan hebben.


Wat zou je in de toekomst met je blog willen bereiken?

Ik zou graag merken een groter platform geven. Op dit moment richt ik me op de consument, maar ik ben ook een branding strateeg die werkt aan het vergroten van hun impact. Ik zou dus graag kleine merken helpen groeien en grotere spelers in de industrie wakker schudden om duurzamer te worden.


We vonden het leuk om met je te praten, Sara! Lees haar blog hier, check Sara's Instagram account voor een kans om een cadeaubon te winnen op onze webshop!
Interview door Boschhuizen en foto's door David van Dartel