jouw duurzame winkelwagen (0) jouw duurzame winkelwagen (0) Close the cart
Your cart is empty

Your cart is empty.
Continue shopping to score your green gems.

eco delivery
eco delivery

carbon neutral delivery worldwide

Secure payment
secure payment

creditcard, ideal and more

We kunnen geen eerlijke modewereld creëren zonder een heleboel gepassioneerde mensen die in de sector werken. In 'Fair Fashion Pioneers' interviewen we merkeigenaren, agenten, ontwerpers en andere inspirerende mensen over wat hen drijft om dit werk te doen en hoe ze proberen bij te dragen aan een betere wereld.

Deze week spreken we met Karen Fleischmann. Na haar carrière als model besloot ze een andere weg in te slaan en zich in te zetten voor duurzame mode. Na de industrie van binnenuit te hebben meegemaakt, gaf het haar een doel om haar steentje bij te dragen. Ze is ook actief betrokken bij de organisatie van Gwand, een duurzaam modefestival in Luzern.

Hoe is het om een model te zijn achter de glitter en de schijnwerpers?

Ik ben begonnen in de glorietijd van de mode, toen modellen heel goed werden behandeld en betaald. Toen, na 10 jaar, veranderde alles dramatisch. De markt was verzadigd.
4 jaar geleden was ik in Mumbai, en ik werd woedend toen de eerste keer mijn salaris in twijfel werd getrokken. Ik stond op het punt om deze baan op te zeggen. Maar ik vond een opwindende manier om een nieuwe richting in te slaan. Ik woonde in een herenhuis met veel modellen en we leerden onszelf hoe sociale media werken. Sommigen van ons stapten uit de modellenwereld en werden fulltime influencers.

Vier jaar geleden werd je een voorvechter van duurzame mode. Wat beschouw je als het keerpunt?

Ik denk dat het was toen ik besloot om terug te keren naar mijn roots en niet meer zo veel te reizen. In Zwitserland is de modellenindustrie heel klein. Ik heb wat interviews gedaan met Zwitserse beroemdheden, en ik ontmoette de vrouw die Gwand festival in de dagen in Luzern. (Gwand is een duurzaam modefestival in Luzern dat nieuwe ontwerpers in de kijker zet).

Het was na de eerste keer dat we elkaar ontmoetten voor koffie dat ik besloot "ja, het is tijd om het te doen." Dit was het keerpunt! Wanneer mensen samenkomen en gelijkaardige ideeën delen, is er een bruisende energie in de kamer, en ik kon voelen dat het iets belangrijkers ging worden, ik voelde me gepassioneerd over dat doel.

Wat heeft het in je leven veranderd?

Ik wilde altijd al model worden, maar al snel realiseerde ik me dat modellenwerk erg repetitief is. Ik begon een zekere leegte te ervaren.


Het was niet genoeg voor me, ik voelde me niet voldaan. Ik zocht geluk in consumptiegoederen en materiële bezittingen en leerde geleidelijk aan naar binnen te luisteren in plaats van naar buiten.
En ik ben heel blij dat de sociale media tegenwoordig zo sterk zijn. Ik ben niet alleen een model met een lichaam en een gezicht, maar ik heb ook een stem!

De meeste influencers geven niet om wat ze beïnvloeden. Ze nemen alles wat ze willen en krijgen. Ik realiseerde me dat meer kleren me niet gelukkig maakten. Vechten voor een zaak waar ik in geloof is op de lange termijn zoveel bevredigender. Ik wil ook een gevoel van urgentie creëren; als we in dit tempo doorgaan, zijn we er niet lang meer!

 
Hoe ziet een typische dag voor een influencer eruit?

Het is alsof je je eigen bedrijf hebt. Je werkt samen met je favoriete fotograaf, met je favoriete visagist, stylist... Elke 2 weken organiseer ik shootings, met de merken waarmee ik wil samenwerken, zodat ik regelmatig over duurzame mode kan posten op mijn social media kanalen. Ik kom ook aan het woord tijdens sommige events. Ik denk dat dit het mooiste deel is, om het bewustzijn te verspreiden, in contact te komen met gelijkgestemde mensen en samen te werken voor een aantal spannende nieuwe projecten!

 

Karen Fleischmann


Werken met duurzame labels is uitdagend! Wat zijn de belangrijkste uitdagingen die je als influencer moet overwinnen?

De belangrijkste uitdaging is om er geld mee te verdienen. Meestal hebben jonge duurzame labels geen budget voor marketing. Er zijn manieren om gratis marketing te doen, zo ben ik begonnen, en soms doe ik dat nog steeds als het een duurzaam label is en ze het echt niet kunnen betalen vind ik het leuk om manieren te vinden om te ondersteunen. Mijn doel is om volledig samen te werken met duurzame merken. Maar nu is het nog lastig. Ik stel mijn grenzen wel.

Bijvoorbeeld, H&M benaderde me om met hen te werken voor hun bewuste lijn, ik moest nee zeggen. Ze zijn nog steeds de slechtste, en ze doen niet genoeg. Vooral hun bewuste lijn komt erg dicht in de buurt van greenwashing.

  

Welk advies zou je geven aan iemand die bewuster wil winkelen maar niet weet waar te beginnen?

Online: zeker shoppen op thegreenlabels.com! Ik hou van de shop omdat het een duidelijk transparant kader biedt dat helpt om weloverwogen beslissingen te nemen.
Ik zou ook aanraden om een stylist te zoeken omdat zij de kennis van alle labels hebben.

Wat denk je dat duurzame mode mist om mainstream te worden?

Het zou deel moeten uitmaken van de normale mode-industrie, niet twee verschillende industrieën zoals het nu is!
Grote bedrijven moeten op de trein springen. Bedrijven als Zara en H&M moeten een stap verder gaan dan het creëren van "bewuste lijnen", wat eigenlijk greenwashing is. H&M heeft een aantal doelen gesteld voor 2040, maar het is te weinig en te laat! Ze willen niet veranderen, omdat verandering betekent dat je geld verliest.

Mode Revolutieheeft in zo'n korte tijd zo'n enorme dynamiek gecreëerd! Ik denk dat het met H&M net zo zou kunnen aflopen als met McDonald's, een bepaalde hype is bereikt en het publiek de waarheid begint te begrijpen. Als het om grote spelers gaat, geloof ik in C&A. Zij nemen het voortouw in de industrie met hun circulaire t-shirt initiatief.


Dank je, Karen! Het was leuk met je te praten.

Je kan het pak dat Karen draagt shoppen hier. 
Interview door Claudia Angeli en foto's doorKaren Fleischmann